top of page
Het hok:
Natuurlijk vinden cavia's het fijn om in een schoon hok te leven. Dus moet je het hok ook schoonmaken. Dat moet je ongeveer 1 keer in de week doen. Men zegt dat beertjes (mannetjes) meer poepen en plassen dan zeugjes. (vrouwtjes) Zelf heb ik twee beertjes, maar ik merk geen verschil. (mijn vorige cavia's waren twee zeugjes) Het geeft natuurlijk wel verschil hoeveel groente en fruit je ze geeft.
-
Verwijder elke dag de natte plekken en als het nodig is ook de keutels
-
Geef ze elke dag vers water
-
Haal oude groenten of fruit uit het hok
-
Als het nodig is, geef ze nieuw hooi
-
Als je ze hardvoer geeft, vul het bij als er te weinig in het bakje zit
-
Controleer ze dagelijks (Daar kom ik zo op terug.)
-
Maak 1 keer in de week het hok helemaal schoon
​
Zelf maak ik 1X in de week het hok schoon. Dan verwijder ik al het hennepvezel en hooi en spoel hem uit met een klein beetje zeep en water. Ook maak ik het hokje schoon met zeep en water en ook het voerbakje en het ruifje. Je moet het wel goed afdrogen. Daarna doe ik het hokje erin en hennepvezel en hooi. Maak ook het drinkflesje goed schoon. Maar niet met zeep! Ik doe het gewoon met water.
​
​
De dagelijkse controle:
​
Je moet je cavia ook dagelijks controleren. Er zijn een paar dingen die je moet controleren:
-
De nagels van je cavia
-
De tanden
-
En de vacht
-
En bij beertjes hun kontje
​
De nagels:
In het wild slijten de nagels van de cavia's uit zichzelf. Dat komt omdat ze over harde bodems moeten lopen en over rotsen op zoek naar eten. Daardoor slijten de nageltjes. Maar hier in een hokje slijten ze niet. Dus moet de mens ze knippen. Als je weet hoe het moet dan is het een appeltje-eitje. Maar als je dat nog nooit hebt gedaan kan het lastig zijn. En zeker als je cavia ook nog niet eens meewerkt! Hieronder een paar tips:
​
-
Als je je cavia op schoot hebt geef hem dan wat te knabbelen zodat hij afgeleid is
-
Heb geduld
-
Als je cavia donkere nageltjes heeft, hou hem dan in het licht
-
Als je cavia niet meewerkt kan iemand ook de cavia vasthouden en de ander knippen.
​
​
Mijn ene cavia heeft lichte nageltjes, dus je kan makkelijk het leven zien. Het leven is het roze gedeeltje van het nageltje. Daarmee bedoel ik ; eerst komt het het roze gedeeltje. Daar stroomt nog bloed. Dus als je daar in knipt, gaat het bloeden. En daarna komt het dode stukje. Net zo als bij mensen. En net zoals bij mensen moet je niet in het leven knippen, want dat doet pijn. Dus je knipt het nageltje af iets voor het leven. En sommige cavia's hebben een zwart nageltje. Daar kan je het leven minder goed zien. Dus je moet het wat in het licht houden. En als je het nog steeds niet kan zien, kan je het ook altijd aan de dierenarts vragen!
​
De tanden:
De tanden en kiezen van een cavia groeien zijn hele leven lang door. Om ze op de goede lengte te houden moet het dier gaan knagen, want daardoor slijten zijn tanden. Vandaar ook de naam; knaagdieren. Als je je cavia genoeg te knagen geeft, krijgt hij geen problemen met zijn tanden. Denk aan; hooi, wilgentakken, of houten huisjes.
Koop geen knaagsteen!
Knaagstenen veroorzaken blaastenen. Daarvan krijgen ze weer blaasontsteking. En ze kunnen er dus dood aan gaan.
​
De vacht:
En ook de vacht moet je dagelijks controleren. Mijn cavia heeft al 3 keer schurftmijt gekregen. De 1e keer viel meteen op want hij was heel erg aan het jeuken. En hij had kale plekken op zijn flanken. De 2e keer begon het hetzelfde als de 1e keer. Maar de 3e keer toen ik hem controleerde voelde (en later zag ik) kale plekken op zijn buik. En ja hoor, de schurftmijt had weer toegeslagen. Dus het is belangrijk dat je je cavia controleerd. Gelukkig kan je altijd wel bij de dierenarts of dierenwinkel pipetten kopen tegen de schurftmijt. Je kan ook borsteltjes kopen bij de dierenwinkel. Dit is niet noodzakelijk als je een kortharige cavia hebt. Bij langharige cavia's kan je het wel doen. Let wel op dat je niet te hardhandig zijn haren kamt want dat doet natuurlijk pijn. Je kan ook de haren knippen. Mar let wel op dat je niet in de huid knipt.
​
Je kan je cavia ook wassen met water. Ik was mijn cavia's bijna nooit mijn cavia's. Maar als je cavia heel vies is, kan je hem wassen. Zelf doe ik ze ze in het bad, en laat zachtjes de kraan stromen. Zorg dat het water ong. handwarm is. Maar zeker niet te warm. Je kan een beetje zeep gebruiken, maar smeer het niet op hun hoofdjes en in hun oren. Droog ze daarna heel goed af. Ik föhn ze daarna. Op mijn föhn zit een stand met koude lucht. Maar föhn ze niet als de lucht heet is. Ze zullen het niet leuk vinden. Maar geef ze dan iets lekkers als afleiding.
​
​
​
De verzorging
bottom of page